Офіційний сайт Молочанської міської ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Звіт про роботу виконкому Молочанської міської ради за 2021 рік.

Звіт про роботу виконкому Молочанської міської ради за 2021 рік.

 

ОСВІТА

Відділ освіти,молоді,спорту та культури Молочанської міської ради розпочав діяльність 01 березня 2021 року спочатку як структурний підрозділ виконавчого комітету ММР, з 4 червня 2021 року функціонує в статусі юридичної особи.Фінансово-господарську діяльність закладів освіти здійснює комунальна установа “Центр фінансового та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів” . Відділу освіти підпорядковані 9 загальноосвітніх закладів середньої освіти ( в Долинській та Ударницькій ЗОШ призупинені навчальні процеси), 4 дошкільних навчальних закладів, 2 позашкільні навчальні заклади: школа мистецтв та дитячо-юнацька спортивна школа. Відділом освіти здійснюється управління та координація діяльності навчальними закладами, організовано навчально-методичне і кадрове забезпечення закладів освіти, забезпечено своєчасне підвищення кваліфікації педагогічних працівників, здійснюються заходи з національно-патріотичного виховання молоді, як одного з напрямків виховної роботи. Проведено роботу щодо стовідсоткового охоплення дітей та підлітків шкільного віку процесом навчання та виховання. В 2021 році на освіту направлено 71.3 млн.грн, що становило 71.2 % видатки бюджету Молочанської громади, з них 36.2 млн.грн кошти освітньої субвенції та 35.1 млн.грн кошти місцевого бюджету.

У 2020/2021 н.р. закладами освіти громади надано освітні послуги 1054 учням та 326 дошкільнятам. На початок 2021/2022 навчального року освітніми послугами охоплено 1041 учень загальної середньої освіти та 278 дітей закладів дошкільної освіти.

При цьому, показник наповнюваності закладів загальної середньої освіти становить:

Молочанський ОЗЗСО І-ІІІ ступенів - 400 здобувачів освіти (середня наповнюваність класу - 20 учнів);

Молочанська ЗОШ І -ІІІ ступенів - 201 здобувач освіти (середня наповнюваність класу - 18 учнів);

Балківська ЗОШ І -ІІІ ступенів - 37 здобувачів освіти (середня наповнюваність класу - 4,6 учня);

Виноградненський НВК І -ІІ ступенів - 52 здобувача освіти (середня наповнюваність класу - 5,7 учнів) ;

Запорізька ЗОШ І -ІІІ ступенів - 133 здобувача освіти (середня наповнюваність класу - 12 учнів) ;

Кіровська ЗОШ І -ІІІ ступенів - 152 здобувача освіти (середня наповнюваність класу - 13,8 учнів);

Новомиколаївський НВК І -ІІІ ступенів - 66 здобувачів освіти (середня наповнюваність класу - 6,6 учнів) .

Індивідуальну форму навчання організовано для 4 учнів, для 29 осіб з особливими освітніми потребами організоване інклюзивне навчання. з них: педагогічний патронаж -33 (для здобувачів освіти менше 5 осіб).

На базі 7 закладів освіти функціонують 13 груп подовженого дня для 443 учня 1-4 класів.

У 2021/2022 навчальному році в усіх закладах загальної середньої освіти Молочанської міської ради у початковій ланці продовжується реалізація Концепції «Нова українська школа».

З метою виявлення і розвитку творчих здібностей учнів закладами освіти було обрано предмети для поглибленого вивчення:

  • · Запорізька ЗОШ І-ІІІ ст. (історія – 10 кл., біологія – 11 кл.)
  • · Кіровська ЗОШ І - ІІІ ст. (історія – 10,11 кл.)
  • · Новомиколаївський НВК ( українська мова -11 кл.)
  • · Молочанська ЗОШ І - ІІІ ст.(українська мова та література -10,11 кл.)
  • · Молочанський ОЗЗСО І - ІІІ ст.(українська мова та література -10,11 кл.).

Випускники 11-х класів мали право за власним бажанням пройти державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання. 4 заклади освіти прийняли участь у ЗНО. Взагалі не брали участь у ЗНО учні Запорізької ЗОШ, Балківської ЗОШ та Виноградненського НВК. Всього ЗНО з української мови та літератури складали 32 учні, з них: на 1-3 бали склали 5 учнів, на 4-6 балів- 18 учнів, на 7-9 балів-8 учнів, 10-12 балів – 6 учнів; з математики 32 учні з них: на 1-3 бали склали 15 учнів, на 4-6 балів- 9 учнів, на 7-9 балів- 4 учні, 10-12 балів – 5 учнів; з біології 15, географії 15, з історії 31 учень та англійської мови 18 учнів.

За результатами ЗНО з 265 шкіл, учні яких приймали участь у ЗНО Молочанський ОЗЗСО посів 74 місце, Молочанський ЗОШ 97 місце, Кіровська ЗОШ 155 місце, Новомиколаївський НВК 219 місце.

В липні 2021 року відділом освіти, молоді, спорту та культури Молочанської міської ради проведено конкурс на зайняття вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти . За результатами проведеного конкурсу, на посади директора закладу було призначено в Балківській ЗОШ І ІІІ ст. Лазаря В.М.,у Запорізькій ЗОШ І-ІІІ ст. Соколова Ю.О.,

у Виноградненському НВК Гуртову О.О., у Молочанській ЗОШ І-ІІІ ст. Клименко Т.І як таких, що успішно пройшли конкурсний відбір.

За результатами професійного конкурсу для керівників закладів освіти та педагогів дипломом лауреата обласного етапу конкурсу “Вчитель року” в номінації “Керівник ЗО” нагороджена Романова М.І.-директор Молочанського ОЗЗСО та вчитель цього ж закладу Скліфос Л.Т.( 8 місце).

Інклюзивна освіта

В 2020/2021 навчальному році в 5-и закладах ЗСО впроваджено інклюзивне навчання. Було організовано роботу 19 інклюзивних класів, в яких навчалося 32 учня з особливими освітніми потребами різних нозологій. В 2021/2022 навчальному році в 5-и закладах ЗСО було організовано інклюзивне навчання ,в інклюзивних класах навчаються 29 учнів з особливими освітніми потребами різних нозологій.

В закладах дошкільної освіти в 2021-2022 році організовано навчання для 20 вихованців з особливими освітніми потребами.

За висновками комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку, діти отримують корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги з вузькими спеціалістами, а саме: дефектологом, реабілітологом, психологом та логопедом відповідно до їхніх потенційних можливостей за типовими освітніми програмами та рекомендаціями фахівців інклюзивно-ресурсного центру.

Працівники інклюзивно-ресурсного центру здійснювали психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами з метою моніторингу динаміки розвитку дітей шляхом взаємодії з їх батьками та з працівниками закладами освіти, в яких вони навчаються. Фахівці центру тісно співпрацюють з командою супроводу дитини у кожному закладі освіти обладнання для інклюзивних класів.

В грудні минулого року, дякуючи зусиллям директора КУ «Інклюзивно- ресурсного центру» Хайдарової О.С. в центрі відкрився кабінет ЛФК.

Утримання закладів освіти

В 2020/2021 навчальному році було випущено 42 випускника 11 класів закладів ЗСО. Отримали свідоцтва про повну загальну середню освіту – 42 здобувача освіти, з них 2- золоті медалі; свідоцтва про базову загальну освіту.

Провідну роль у наданні якісних освітніх послуг відіграє освітнє середовище, у якому перебувають діти. Освітній простір осучаснено новими меблями, дидактичними матеріалами, навчально-методичною літературою.Одним з найважливіших питань є інформатизація освіти, забезпечення закладів освіти сучасною компютерною технікою, наочністю, створення освітнього середовища Нової української школи, що відповідають вимогам оновлених програм Міністерства освіти і науки України.

 

Для забезпечення потреб освітньої галузі надійшли державні субвенції, а саме:

1.Спроможна школа 306.6 тис.грн(обладнання кабінету біології в Молочанському ОЗЗСО);

2.Нова Українська Школа 484.1тис.грн (Проведено тендерні закупівлі сучасних меблів, компютерної техніки та дидактичних матеріалів для здобувачів освіти НУШ);

3. Субвенція «Ноутбук кожному вчителю» згідно якої 58 ноутбуків отримали педагоги Молочанський ОЗЗСО, Виноградненська, Кіровська та Запорізька ЗОШ.

4.Освітня субвенція (використовується для оплати праці та преміювання педагогічних працівників).

Об’ємним та питомим джерелом фінансування закладів освіти є місцевий бюджет ( 49% від загального обсягу ), з якого фінансується заробітна плата молодшого обслуговуючого персоналу ЗО, підвіз учнів, безкоштовне харчування дітей пільгових категорій та здобувачів освіти 1-4 класів, комунальні платежі (вода, вивіз сміття), оплата електроенергії, придбання вугілля, паливних брикетів та газу, господарських товарів, поточні ремонти та інше.

З метою створення безпечних умов навчання і роботи, утримання закладів освіти та організації освітнього процесу здійснено заходи:

Придбано лакофарбові та будівельні матеріали для проведення поточних ремонтів в усіх ЗО, відремонтовано дахи в Кіровській, Новомиколаївській ЗОШ, школі мистецтв м.Молочанськ, в цьому році запланований ремонт даху в Балківській ЗОШ; придбано металеві двері для Запорізької ЗОШ; замінено насос водогрійного котла в котельні Молочанського ОЗЗСО, ДНЗ «Ромашка», придбано та встановлено нові радіатори для ДНЗ Тополька; проводились ремонти та придбання шин для шкільних автобусів. Усі котельні забезпечені вугіллям та паливними брикетами, заклади освіти антисептиками та дезинфікуючими засобами.

Протипожежні заходи.

Приведення закладів освіти громади у належний протипожежний стан потребує значних фінансових асигнувань та поступовості вирішення. У 2021 році встановлена сучасна пожежна сигналізація в будівлі Кіровської ЗОШ вартістю 594 тис.грн. На 2022 рік заплановані аналогічні заходи в Запорізькій ЗОШ.

Харчування.

Вирішене питання щодо приведення харчоблоків закладів освіти у відповідність до санітарно-гігієнічних вимог та покращення матеріально-технічної бази харчоблоків. У 2021 році проведено поточний ремонт харчоблоків, придбано технологічне обладнання для харчоблоків Молочанського ОЗЗСО, Молочанської та Новомиколаївської ЗОШ І-ІІІ ст.: холодильні шафи, електром’ясорубки, жарочні шафи, електроплити, мийки (ванни), столи, стелажі, гастроємності. В Балківській ЗОШ I-III ступенів Держпродспоживслужбою було виявлено порушення щодо харчоблоку, приміщення потребувало проведення ремонту, оновлення техобладнання. Визначені порушення усунено, проведений косметичний ремонт харчоблоку, обладнання відремонтовано.

При Новомиколаївському НВК через потребу відповідності приміщення кухні сучасним санітарним вимогам було створено школу-кухню (так званий внутрішній кейтеринг). Тож, базова школа готує обіди не лише для своїх здобувачів освіти, а й для учнів Запорізької та Кіровської ЗОШ. Для своєчасної доставки готових обідів залучено додаткову одиницю техніки, промислові термоси та контейнери. Для забезпечення безперебійного приготування та своєчасної доставки обідів розширено штатні розписи вищезазначених закладів освіти.

Спільними турботами засновника, “ЦФМТЗОЗ” , Відділу освіти 744 учні забезпечено безкоштовним гарячим харчуванням у закладах загальної середньої освіти, учнів 1-4 класів та учнів 5-11 класів з числа пільгових категорій: діти, батьки яких є учасниками бойових дій; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах; діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям; діти, що мають статус «діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Вартість одноразового гарячого харчування у закладах освіти Молочанської громади у 2021 становила 12 грн. на день, на 2022 рік запланована 25 грн на день. У 2022 році буде надана можливість купляти обіди для учнів не пільгових категорій.

У закладах дошкільної освіти від плати за харчування були звільнені 100 дітей. Вартість одного діто-дня у 2021 році становила 17 грн, на 22 рік заплановано 40 грн. Розмір батьківської плати становив 76% у минулому році, у поточному році становитиме 60%.

Дошкільна освіта

Педагогічна діяльність колективів закладів дошкільної освіти спрямована на забезпечення різнобічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до її задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, психічних та фізичних особливостей, культурних потреб, формування у дитини дошкільного віку моральних норм, набуття нею життєвого соціального досвіду.

В минулому році була проведена оптимізація закладів дошкільної освіти Молочанської громади, внесені зміни у штатні розписи закладів відповідно до фактичної кількості дітей .

Мережа закладів дошкільної освіти – 4 ЗДО, 2 НВК (по 1 групі).

Назва закладу

ЗДО «Тополька»

ЗДО «Ромашка»

ЗДО «Журавлик»

ЗДО «Калинонька

Виноградненський НВК

Новомиколаївський НВК

Кількість дітей за списком

119

97

 

31

25

15

17

Середня від-відуваність за рік

68

41

16

14

11

10

Кількість груп з 1.11.21р

5

4

1

1

1

1

Навчання і виховання дітей здійснюють 28 педагогів з них: звання “Вихователь- методист мають - 4 педагога, звання “Старший вихователь” 3 педагога, вищу кваліфікаційну категорію мають -4 педагога, I кваліфікаційну категорію мають - 5 педагогів, II кваліфікаційну категорію мають -3 педагога, категорію “спеціаліст” мають-16 педагогів.

Обдарована молодь

Головним завданням в роботі з обдарованими учнями є створення максимально сприятливих умов для розвитку обдарованих учнів, активного їх залучення до персональної чи командної участі в олімпіадах, конкурсах інтелектуального, мистецького, спортивного напрямків, впровадження інтерактивних технологій навчання та виховання, створення сприятливих умов для самозростання і розвитку творчого потенціалу вчителів.

Обдарована молодь залучається до участі в конкурсах, олімпіадах, турнірах різних рівнів в режимах онлайн та офлайн:

49 учнів з 5 закладів освіти прийняли участь у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад . Взагалі не брали участь учні Запорізької ЗОШ І-ІІІст. та Балківської ЗОШ І-ІІІ ст.. Переможцями ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад стали 31 учень , що становить 63 % від загальної кількості учасників. Найрезультативніше виступили команди Молочанської ЗОШ І-ІІІ ступенів – 18 переможців, та Молочанського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів – 8 учнів.

Наші діти – активні учасники художньої самодіяльності . Беруть участь у концертах і заходах, присвячених святковим та визначним датам: Новорічні свята, День Міжнародної солідарності жінок – 8 березня, тематичні мітинги , концерти до Дня Перемоги, розважальні програми тощо.

Учні закладів - переможці обласного конкурсу авторської дитячої поезії та прози «Зима крокує-свята дарує», обласного конкурсу-виставки декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай i люби свій край», Всеукраїнського конкурсу проектів «Комфортне довкілля» , Проєкту«Schools Around the Word»,міжнародної асоціації «Kidlink», Проєкту D / D 2021Describe myself, you will Draw me,міжнародної асоціації «Kidlink», учасники Всеукраїнського вишколу «Джура-Десантник».


Позашкільна освіта

Позашкільна освіта в громаді спрямована на розвиток здібностей та обдарувань вихованців, учнів і слухачів, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному визначенні представлена на території громади Молочанською дитячою школою мистецтв та Дитячо-Юнацькою Спортивною Школою. Позашкільною освітою охоплено 458 дітей шкільного віку, в тому числі в школі мистецтв- 205 дітей, в ДЮСШ- 253 дитини.

Школа мистецтв. Учні КЗ «Молочанська ДШМ» в 2021 році прийняли участь в міжнародних, всеукраїнських та інших конкурсах та зайняли достойні місця. В міжнародних фестивалях, конкурсах посіли поважні місця:

- конкурс виконавців –інструменталістів м.Любек (Німеччина) 2 місце зайняла Дюжикова Анна.

- фестиваль- конкурс баяністів, акордеоністів та ансамблів «Сучасні ритми» 3 місце посів Айсін Олександр. - Фестиваль-конкурс творчості та мистецтва «Музика кохання» м.Дніпро лауреат І премії Гарбуз Маргарита. Багатожанровий фестиваль –конкурс «Зірки Хортиці» 1 місце посіла Дюжикова Ірина, 2 місце Супрун Богдан та Айсін Олександр.

Багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв «Я Зірка» - Гран- Прі Дюжикова Ірина, 1 місце Супрун Богдан та Айсін Олександр.

Фестиваль –конкурс талантів м.Дніпро два 1місця зайняла старша група танцювального ансамблю «Едем», 1 та 2 місце середня група танцювального ансамблю «Едем».

Фестиваль –конкурс талантів м.Харків Золоті Призери старша група танцювального ансамблю «Едем».

З вересня 2021 року Дитяча школа мистецтв відкрила дві групи танцювального ансамблю «Едем» в с.Запоріжжя.

ДЮСШ. Вихованці Молочанської ДЮСШ в 2021 році досягли значних успіхів, а саме:

- В лютому в м.Бровари на чемпіонаті ФГС України з гирьового спорту серед юнаків 1 місце виборов Тищенко Даніл;

- В березні в м. Дніпро на чемпіонаті України з кіокушин карате 1 місце у своїх вагових категоріях вибороли Зінов’єв Микита, Рицький Родіон, Ємельянова Катерина

- В квітні в м.Трускавець на чемпіонаті України з бойового хортингу 1 місце у своїх вагових категоріях вибороли Поляков Давид, Зінов’єв Микита, 2 місце Рицький Родіон, 3 місце Тригубенко Віталій.

- В травні в м.Херсон на Чемпіонаті України з кіокушинБуДокарате 3 місце виборола Ємельянова Катерина.

- В листопаді в м.Трускавець на чемпіонаті Європи з бойового хортингу 2 місце у своїх вагових категоріях вибороли Тригубенко Віталій, Власенко Артем, 3 місце Поляков Давид, Зінов’єв Микита. - В листопаді в м. Катовіце (Польща) The 34th European Weight Category Karate Championships 1 місце виборов Ємельянов Віктор.

Будівля ДЮСШ поребує капітального ремонту, тому в минулому році відкориговано проект та підготовлений пакет документів на фінансування за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку проекту:

- Тепломодернізація дитячо-юнацької спортивної школи вул. Шевченка, 99 м. Молочанськ, Токмацького району, Запорізької області – капітальний ремонт, утеплення фасаду та перекриття даху. Коригування»;

Первинна медико-санітарна допомога.

 

Первинна медико-санітарна допомога в громаді надається комунальним некомерційним підприємством «МЦПМСД Молочанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Молочанської міської ради. В КНП входять 3 амбулаторії ЗПСМ м.Молочанськ, с.Запоріжжя, с.Лагідне, які фінансуються за кошти національної служби здоров’я України та 11 фельдшерських пунктів, що фінансуються за кошти міського бюджету.

Станом на 8 жовтня з 12 025 жителів громади тільки 8425 жителів заключили декларації з сімейними лікарями нашої громади, що становить 70% до загальної кількості. Оскільки держава перераховує кошти на кількість фактично укладених договорів, то наша громада втрачає близько трьох мільйонів гривен, які б могли надходити в Молочанський центр ПМСД, а надходять в інші громади за місцем укладення договорів. Натомість на фінансування фельдшерських пунктів по «Програмі розвитку первинної медико-санітарної допомоги на території Молочанської міської ради у 2021 році» виділено з міського бюджету 4, 2 млн. гривен. З метою виправлення ситуації звертаємось до Вас, шановні жителі громади, з проханням переукласти договори з сімейними лікарями Молочанської громади.

В минулому році відремонтовано дахи на амбулаторії с.Лагідне, Грушівському ФП. В цьому році планується ремонт Запорізької амбулаторії. Ведеться робота по відновленню роботи флюорографа та рентген апарта в Молочанському ЦПМСД.

 

Тестування пацієнтів на Covid-19.

До кінця вересня минулого року, для виявлення у пацієнтів коронавірусу, лікарі КНП «МЦПМСД» ММР використовували експрес-тести, що були надані безкоштовно від Департаменту охорони здоров’я ЗОДА, але до початку жовтня вони закінчилися і на даний час здійснюється забір біологічного матеріалу та відправляється його до КУ «Запорізький лабораторний центр» ЗОР для подальшого тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). Для цього, за кошти НСЗУ було придбано зонди та транспортне середовище. Забір матеріалу здійснюється чотири рази на тиждень та відповідно транспортується до КУ «Запорізький лабораторний центр» ЗОР два рази на тиждень транспортним засобом КНП «МЦПМСД» ММР. Таким чином, станом на 23.12.21, здійснено тестування 1484 пацієнтів, з них 957 отримали позитивний результат, що складає 64.4 % від загальної кількості протестованих.

Вакцинація проти Covid-19.

На початку вакцинальної кампанії проти Covid-19 (квітень місяць поточного року), з метою забезпечення доступності місць щеплення проти коронавірусу для мешканців нашої громади, адміністрацією КНП «МЦПМСД» ММР прийняте рішення про відкриття пунктів щеплень при кожній амбулаторії центру. Таким чином, станом на 23.12.21 р., маємо наступні дані про кількість здійсненних щеплень проти коронавірусу: амбулаторія міста Молочанська – 5719, амбулаторія села Запоріжжя – 667, амбулаторія села Лагідне – 1288. Разом здійснено 7686 щеплень, з них перша доза становить 3791, друга – 3895.

Наявність необхідної вакцини, своєчасне її замовлення та отримання на субрегіональних складах області, постійно перебуває під контролем адміністрації центру.

Денний стаціонар.

В амбулаторії міста Молочанськ облаштовано дві кімнати денного стаціонару. За направленнями сімейних лікарів, починаючі з травня місяця минулого року 308 пацієнтів нашої громади отримали 1 521 необхідних медичних процедур, у тому числі було проліковано 72 пацієнтів із підтвердженим діагнозом Covid-19.

На базі амбулаторії села Запоріжжя, за направленням сімейного лікаря, з початку року, 128 пацієнтів нашої громади отримали 501 необхідних медичних процедур .

На базі амбулаторії села Лагідне, за направленням сімейного лікаря, з початку року, 110 пацієнтів нашої громади отримали 598 необхідних медичних процедур .

У лютому місяці минулого року, БФ «Менонітський центр» подарував амбулаторії міста Молочанськ кисневий концентратор на дві кисневі маски. У жовтні місяці, від Департаменту охорони здоров’я ЗОДА, амбулаторія міста Молочанськ отримала ще п’ять кисневих концентраторів, амбулаторія села Запоріжжя – один, амбулаторія села Лагідне теж один. На сьогодні всі кисневі концентратори перебувають у постійному використанні вдома у пацієнтів з тяжким перебігом коронавірусу.

Лабораторні послуги.

При КНП «МЦПМСД» ММР (зі штатом два лікарі-лаборанти та одна молодша сестра медична) збережена та підтримується на достатньому рівні лабораторна діагностика. Завдяки наявним сучасним аналізаторам крові, потужність нашої лабораторії іноді сягає 60 аналізів за робочу зміну, що на 50% більше ніж здійснювалося при лікарні. За направленнями наших сімейних лікарів, пацієнти також мають змогу отримати безкоштовну біохімічну діагностику, що не входить до пакету первинної медичної допомоги, що фінансується з НСЗУ, а фінансується за кошти місцевого бюджету.

На 2022 рік за кошти місцевого бюджету введена ще одна штатна одиниця фельдшера-лаборанта для забезпечення виїзду в амбулаторії с.Запоріжжя та с.Лагідне для відбору аналізів.

Протягом минулого року у приміщеннях лабораторії КНП «МЦПМСД» ММР здійснено: заміну дверей, вікон та електропроводки. Придбано холодильник для зберігання хімічних реактивів, придбано та встановлено кондиціонер та стабілізатор напруги, що вкрай необхідні для безперебійної та безпечної роботи лабораторного обладнання.

Співпраця з Національною службою здоров’я України.

Після проведеної медичної реформи, фінансування нашого закладу залежить від кількості укладених договорів з НСЗУ. Так, протягом першого кварталу поточного року, між КНП «Молочанського центру первинної медико-санітарної допомоги» ММР та НСЗУ були укладені наступні договори (пакети) строком дії до 31.12.2021 р.:

- пакет 1 «Про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (отримано фінансування станом на 12.11.21 р. - 6 212 783,03 грн.). ;

- пакет 36 «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (отримано фінансування станом на 12.11.21 р. – 36 162 грн.);

- пакет 41 «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги» (отримано фінансування станом на 12.11.21 р. – 5 231,25 грн.).

На 2022 рік, крім продовження дії зазначених договорів, ще планується укладання договору по пакету 24 «Мобільнапаліативна медична допомога дорослим і дітям». Отримання цього пакету дасть можливість отримувати фінансування та надавати допомогу важко хворим пацієнтам за місцем їх проживання.

 

Центр надання адміністративних послуг

Відділом «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Молочанської міської ради за 2021 рік станом на 31.12.2021р було надано 6341 адміністративна послуга з них послуги: пільги -75; допомога сім’ям з дітьми -492; субсидії -336; реєстраційні дії пов’язані з державною реєстрацією Юридичних та фізичних осіб підприємців- 37; реєстрація права власності -1225; реєстрація права оренди -484; реєстрація місця проживання -220; зняття з реєстрації місця проживання -230; зняття з реєстрації -149;

довідки про реєстрацію- 398; довідки для нотаріальної контори -166;

довідки про склад сім’ї – 2348.

У с. Новомиколаївка створене віддалене робоче місце відділу ЦНАП

(функціонує з 14.05.2021р.) 2021р. З моменту створення і до кінця року спеціалістом було надано 631 адміністративна послуга з них послуги:

Реєстрація місця проживання -50; Зняття з реєстрації місця проживання- 10;

довідки про склад сім’ї -388; довідки про реєстрацію- 89; з надання пільг субсидій та ДСД -94.

У цьому році планується створити віддалене робоче місце відділу ЦНАП у с.Лагідне.

За 2021 рік у міський бюджет надійшло 331,9 тис.грн плати за надання адміністративних послуг.

 

Соціальний захист населення

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради розпочав свою роботу з лютого 2021 року.

В минулому році у відділ звернулося 154 мешканців громади щодо надання соціальних послуг. Серед них потребували надання соціальних послуг: догляд стаціонарний – 8; догляд вдома – 118; соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах – 16; соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування – 7; консультування – 4; натуральна допомога – 1.

Відділом отримано модулі шифрування для підключення до крипто-мережі Мінсоцполітики та Програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Разом із відділом «ЦНАП» до ПК підключено робоче місце головного спеціаліста відділу, яким сформовано та передано до відділу соціальних гарантій, державних соціальних допомог (м.Токмак) Пологівської РДА 172 електронних справи, з них щодо: надання соціальних допомог – 125, пільг – 10, субсидій – 37. З них прийнято 104 рішення із призначення соціальних виплат, з них щодо: соціальних допомог – 86, пільг – 9, субсидій – 9.

 

Відповідно до Програми соціальної підтримки ветеранів війни і праці, осіб з інвалідністю, інших малозабезпечених громадян Молочанської міської ради, матеріальна допомога виплачена 36 особам на загальну суму 36 тис. грн., з них:

- матеріальна допомога на лікування виплачена 21 особі – 21,0 тис. грн.;

- матеріальна допомога на поховання громадян, які не досягли пенсійного віку і не працювали виплачена 15 особам – 15,0 тис. грн..

З міського бюджету виплачено 494.5 тис.грн компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Прийнято Програму фінансової підтримки діяльності міської територіальної організації Української Спілки Ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), згідно якої в минулому році виділено 25 тис. на фінансову підтримку діяльності міської територіальної організації Української Спілки

Рішенням виконавчого комітету міської ради утвореноОпікунську раду. Їі мета - надання допомоги виконавчому комітету міської ради у здійсненні ним функцій як органу опіки та піклування щодо соціально-правового захисту повнолітніх недієздатних осіб. Проведено 2 засідання, на яких підготовлено 2 висновки органу опіки та піклування: про доцільність призначення громадянки опікуном над її повнолітньою донькою у разі визнання її судом недієздатною та про доцільність призначення громадянки опікуном над її недієздатною матір’ю.

Рішенням виконавчого комітету утворено Комісію з визначення кандидатур на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня». Проведено 2 засідання, на яких прийнято рішенняподати кандидатури двох громадянок м.Молочанськ та с.Новомиколаївка на присвоєння їм почесного звання України «Мати-героїня» як жінок, що народили і виховали семеро та п’ятеро дітей відповідно до 8-річного віку, та внесли особистий внесок у виховання дітей у сім'ї.

Згідно Програми з оздоровлення та відпочинку дітей, сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на території Молочанської міської ради на 2021 рік, на оздоровлення дітей пільгових категорій шляхом повної оплати вартості путівок до таборів виділено 100 тис. грн. На II зміні у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Факел» (м. Бердянськ) були оздоровлені 10 дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування).

Також, за рахунок бюджетних коштів, згідно планів розподілу путівок до ДП "УДЦ "Молода гвардія» та ДПУ "МДЦ "Артек" від громади оздоровлено 5 дітей пільгових категорій (1 дитина з малозабезпеченої сім’ї, 2 - з багатодітної сім’ї, 1 дитина учасника бойових дій та 1 дитина, що перебуває на диспансерному обліку).

Завдяки співпраці з Благодійним Фондом «Карітас Запоріжжя» 74 дитини пільгових категорій безкоштовно відвідали Запорізький Цирк.

КУ «Центр надання соціальних послуг»

Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Молочанської міської ради (далі - центр) є комплексним закладом соціального захисту населення, структурні підрозділи якого провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах.

Структурними підрозділами центру є: - відділення соціальної роботи.

- відділення соціальної роботи;

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.

Відповідно до основних завдань відділенням соціальної роботи забезпечено:

1. За результатами оцінювання потреб осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть подолати їх самостійно з’ясовано, що складні життєві обставини наявні в 79 сім’ях та зумовлені такими чинниками: інвалідність батьків або дитини 13 сімей, домашнє насильство 1 сім’я, 8 сімей, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, 5 осіб з числа дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 14 сімей в яких виховуються діти з особливими освітніми потребами, 17 сімей з проблеми безробіття та малозабезпеченості, 6 сімей члени яких перебувають в конфлікті з законом, 4 сім’ї мають складні стосунки та конфліктні відносини, 3 сім’ї, діти з яких відібрані без позбавлення батьків батьківських прав, 4 сім’ї з тривалою хворобою членів сім’ї, 3 сім’ї де батьки зловживають алкоголем, 1 сім’я, де обоє батьки неповнолітні .

Відділенням соціальної допомоги вдома за звітний період 185 людей похилого віку та осіб з інвалідністю отримували послуги догляду вдома, на даний час їх кількість складає 128 осіб (з них 105 на безоплатній основі, 21 з установленням диференційованої оплати та 2 за рахунок отримувача соціальних послуг) , яких обслуговує 11 соціальних робітників відділення.

У відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, протягом звітного періоду отримувало соціальні послуги 24 людини похилого віку та осіб з інвалідністю, які втратили здатність до самообслуговування та потребують стороннього догляду. На даний час у відділенні перебуває 17 осіб (з них 14 на безоплатній основі, 1 з установленням диференційованої оплати та 2 за рахунок отримувача соціальних послуг).

 

Житлово-комунальне господарство та енергетика.

Вирішення питань житлово-комунального господарства та енергетики в громаді покладені на відділ ЖКГ та 3 комунальні підприємста: «Венеція» (обслуговує м.Молочанськ, Виноградненський та Долинський старостинський округ), «Славутич» (обслуговує Новомиколаївський та Балківський старостинські округи), «Кірове» (обслуговує Кіровський старостинський округ).

Самими нагальними проблемами житлово-комунального господарства в нашій громаді є проблеми з централізованим водопостачанням, вуличним освітленням, незадовільним станом більшості доріг державного, обласного значення та комунальних доріг, відсутністю КНС для зливу нечистот, відсутністю комунальної техніки.

Централізоване водопостачання. Водопостачання населення громади забезпечують 25 свердловин, 22 водонапірних башти, 2 частотних перетворювачі, 1 насосна станція.Проблеми з забезпеченням населення питною водою мають місце в м.Молочанськ, Новомиколаївському та Кіровському старостинських округах.

Проблемою забезпечення населення питною водою в м.Молочанськ було функціонування всього двох свердловин, робота яких не забезпечувала потребу міста. За результатами обстеження п’яти існуючих свердловин встановлено, що три з них підлягають відновленню. Спеціалізованою організацією проведено чистку двох свердловин по вул. Ціолковського та вул. Спартаківській та відновлено їх роботу. Завершуються роботи по підключенню свердловини, що знаходиться на території плодорозсадника. Для відновлення роботи цієї свердловини прокладено 1200 водопровіду для з’єднанання магістралі з центральним водогоном, прокладено 280м кабелю для підключення свердловини, виконано монтаж і проведена перевірка контуру опору заземлення об’єкта, встановлена опора, облаштований колодязь, встановлений частотний перетворювач, в свердловину опущена пластикова колона та насос. Кошти на придбання насосного агрегата та частотного перетворювача виділені депутатом обласної ради Пасєвіним В.В. з його депутатського фонду.

Для підключення свердловини залишилось встановити трансформатор і приєднати до електричних мереж. Роботи будуть виконані в найближчий час. Підключення цієї свердловиви поліпшить водопостачання вулиць, що знаходяться за залізничним переїздом та багатоповерхових будинків.

Для вирішення проблем з водопостачанням на території Новомиколаївського старостинського округу в кінці 2021 року було замовлене та профінансоване з місцевого бюджету коригування кошторисної частини проєктів «Реконструкція системи водопостачання по вул. Космічній та вул.Молодіжній с.Новомиколаївка Токмацького району Запорізької області» та «Реконструкція системи водопостачання с.Курошани Токмацького району Запорізької області», які були виготовлені у 2016 році. Після отримання експертних висновків проекти будуть подаватись для фінансування за рахунок державної програми «Питна вода».

Ведеться робота по виготовленню проекта на реконструкцію водопровідної мережі с.Грушівка та с.Ударник Кіровського старостинського округу.

Проведена заміна аварійних ділянок водопровідних мереж в м.Молочанськ на вул.Шевченко, Спартаківська 100м, с.Мостове 100м. с.Курошани 200м. Замінено металеві труби на пластикові в свердловинах по вул.Ціолковського м.Молочанськ, с.Новомиколаївка та с.Грушівка.

З метою енергозбереження закупівлені і встановлені енергозберігаючі насоси турецького виробництва три на насосній станції м.Молочанськ та по одному в свердловинах с.Новомиколаївка, с.Запоріжжя.

 

Вуличне освітлення. Молочанська громада прийняла від сільських рад вуличне освітлення, яке було змонтаване та підключене згідно існуючих проектів на території Виноградненського, Долинського, Новомиколаївського та Кіровського старостинських округів.

На території сіл Балківського старостинського округу вуличне освітлення відсутнє, на 2022 рік планується виготовлення проектів та монтаж вуличного освітлення в селах Балкове та Світле.

В місті Молочанськ з 9 трансформаторних підстанцій згідно робочій проект розроблений лише на 1 ТП від якого підключені вулиці: пров. Козацький, вул. Вокзальна до кінця, частково вул.Шкільна до пров.Ціалковського, вул.Трансформаторна. Всі решта вулиць були підключені без проектів, тому Токмацький РЕМ їх відключив.

В 2021 році виготовлено робочі проекти на три об’єкта та проведено підключення вулиць Спартаківська, Широка, Гвардійська, Миру, Ювилейна, Антонова, Калинова, частково Педенко та Шкільна, пров. Зелений. На цих трьох об’єктах мережа вуличного освітлення приведена у відповідність до робочих проектів: виконано своїми силами контур заземлення, установлені металічні бокси, лічильники та інші матеріали згідно проекту. В 2022 році планується завершити роботу по виготовленню проектів на вуличне освітлення міста. Для цього необхідно виготовити та привести у відповідність пять об’єктів вуличного освітлення.

Проводились поточні ремонти всіх мереж вуличного освітлення: заміна таймерів часу, заміна ламп вуличного освітлення, ремонт мережі вуличного освітлення.

КНС. В 2021 році завершені роботи по будівництву каналізаційної насосної станції в м.Молочанськ. Будівництво напірного каналізаційного колектору проводилось на протязі 2013-2019 років. На даний час на об’єкті необхідно провести пуско-налагоджувальні роботи, після цього об’єкт буде здаватись в експлуатацію. Але в зв’язку з тим, що об’єкт побудований з порушеннями проектних рішень, то на даний час підрядник здійснює коригування проекту на будівництво колектору і тому затягує проведення пуско-налагоджувальних робіт. Кошти на фінансування робіт по будівництву каналізаційної насосної станції в сумі 945 745 гривен виділені в 2021 році з обласного бюджету Запорізької обласної ради за сприяння депутата Запорізької обласної ради Пасєвіна Віталія Валерійовича .

Комунальна техніка. За сприяння Пасєвіна В.В. вирішено питання придбання машини для збору та транспортування твердих побутових відходів ТПВ МАЗ – 4371N2. Машина обладнана лопатою для розчистки снігу. На закупівлю автомобіля з обласного бюджету виділено 1467 тис. гривен та 163тис.грн з міського бюджету.

На умовах спів фінансування придбана нова роторна косилка для косіння бурянів (депутатський фонд Пасєвіна В.В.- 30тис.грн, міський бюджет – 10 тис.грн). Придбано навантажувач на трактор МТЗ-82 та три лопати для розчиски снігу для кожного комунальноо господарства.

Виділені кошти та оголошена процедура закупівлі нового трактора МТЗ- 82. В січні планується виділення коштів на придбання прицепа 2ПТС-4 та ще однієї роторної косилки для КП «Славутич».

Відремонтовано сміттєвоз, грузовий автомобіль, трактор МТЗ-50, асенізатор.

Ремонт доріг. По території громади проходять дороги державного, обласного значення та комунальні дороги. Майже всі дороги знаходяться в незадовільному стані.

Державна дорога Т-04-01Дніпро-…-Пологи, Мелітополь підпорядкована службі автомобільних доріг. В 2020 році був проведений поточний ремонт дороги. В 2021 році планувався також поточний ремонт окремих ділянок, покриття було зняте, але тендер не відбувся, тому на даний час дорога знаходиться в незадовільному стані. Капітальний ремонт дороги запланований на весну 2022 року. Ця дорога проходить через місто Молочанськ по об’їзній: вул Шевченко, Толстого, Лугова, Шевченко – протяжність 4.1 км. В минулому році міською радою виготовлені документи на землю під цією дорогою. За сприяння народного депутата Мельника П.В. була отримана згода від служби автомобільних доріг в Запорізькій області та Міністерства інфраструктури про передачу вищевказаної ділянки з комунальної у державну власність. На даний час підготовлений пакет документів для здійснення цієї передачі.

Обласні дороги, підпорядковані державному підприємству «Місцеві дороги»:

0081136 Високе-Молочанськ- Новомиколаївка – в минулому році, після неодноразових звернень проведений ямковий ремонт дороги на ділянці Молочанськ- Новомиколаївка.

0081031 Орлове-Астраханка- Світле- Владівка-Степове – поточний середній ремонт дороги на ділянці с. Мостове до с.Владівка Чернігівського району протяжністю 25 км та очікуваною вартістю 248, 9 млн. гривень був запланований на 2021 рік. 26.03.2021 року оголошено процедуру закупівлі послуг на ремонт вищевказаної ділянки, проте процедура закупівлі не відбулася із-за її оскарження учасниками процеди в Антимонопольному комітеті (налічується 9 скарг). Наразі процедура торгів відмінена, ремонт запланований на 2022 рік.

0081869 Токмак –Лагідне- Зарічне в минулому році був проведений аварійний та ямковий ремонт дороги, видавлені гребні потребують капітального ремонту.

0081560 Приазовське- Новоспаське- Могутнє – на ділянці с.Могутнє, с.Грушівка, с.Ударник – потребує капітального ремонту. Ведеться робота по включенню дороги в перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення...

0081870 Молочанськ- Старобогданівка… знаходиться в задовільному стані.

Комунальні дороги. Всі інші дороги на території громади, за виключенням зазначених вище, є комунальними. Враховуючи, що вартість капітального ремонту 1 км дороги коштує приблизно 1млн грн., міський бюджет не має змоги виділяти такі кошти на ремонт доріг. Тому, прийнято рішення і виділені кошти на придбання міні-асфальтного заводу, який дасть можливість готувати асфальтні суміші для ямкового ремонту комунальних доріг.

В минулому році місті по вул Вокзальній здійснене зняття грунту з узбіччя дороги на вул. Вокзальній, Луговій, проводилось корчування дерев та розчищення стічних канав. Проводилась підсипка узбіч, засипка та розрівнювання ям проїзної частини доріг, хоча такі заходи мають тимчасовий ефект.

Благоустрій. Вся територія громади і сіл і міста потребує кропіткої роботи по упорядкуванню території. Причому ця робота повинна бути спільною: виконавий комітет, депутатський корпус, підприємства та організації та всі без виключення мешканці громади.

Чистота території нашої громади починається з чистоти кожного подвір’я та території за двором. Відповідальність за чистоту на територіях, закріплених за підприємствами, організаціями, закладами, установами, підприємцями покладена на їх керівників. Міська рада здійснює контроль за порядком на вищевказаних територіях та утримує порядок в місцях загального користування.

На протязі минулого року виконувались роботи по благоустрою території громади:

-неодноразово на всій території проводились дні довкілля по наведенню порядку в місті та селах, в парках, біля братських могил воїнів, на дитячих майданчиках;

- здійснювався вивіз несанкціонованого сміття та сухого листя, гілок дерев з населених пунктів та кладовищ;

- в період з травня по жовтень в населених пунктах громади виконувався покіс бур’янів та карантинних рослин;

- проводилась обрізка аварійних дерев;

- ліквідовано 10 несанкціонованих сміттєзвалищ на кладовищах, вулицях та вздовж узбіч доріг.

Робіт по благоустрою ще дуже багато, виконанню робіт перешкоджає відсутність техніки, але в цьому році ситуацію плануємо покращити і в плані технічного оснащення і в плані робіт по благоустрою.

У жовтні 2021 року за рахунок коштів місцевого екологічного фонду були придбані зелені насадження на суму 49 тис.грн та частина з них висаджена на території міста та території дитячих садків.

Але частина садженців ялівця була вкрадена, тому висадку призупинили до встановлення відеокамер.

На території Долинського старостинського округу за ініціативи місцевого жителя Ручки В.В. висаджено 50 саженців берези, дуба, сосни.

30 жовтня прийняли участь в Акції Greening of the Planet Озелення України було висаджено на території громади 500 саджанців сіянців кримської сосни, які були надані безкоштовно організацією «Соціальні ініціативи Бізнесу».

В цьому році планується придбати 50 сміттєвих баків, фінансування цього питання вже вирішено.

КУ «Центр культури та дозвілля».

 

В громаді роботу клубних закладів забезпечують працівники 5 будинків культури, 1 палацу культури, 3 сільських клубів та 8 бібліотек та КЗ «Центр культури та дозвілля».

Звання «Народний»має 1 колектив (вокальний ансамбль «Калинонька» Запорізький ПК). Творчі колективи громади брали участь у Всеукраїнських та обласних конкурсах і фестивалях:

- обласний конкурс солістів – вокалістів та вокальних ансамблів «Чернігівські зорі», смт Чернігівка (Запорізький ПК – народний жіночий вокальний колектив «Калинонька»);

- V Всеукраїнський фестиваль - конкурс «Kirillovka – fest», смт. Кирилівка (Запорізький ПК - народний жіночий колектив «Калинонька», Новомиколаївський СБК – Карина Порохня, Наталія Фурда).

В минулому році працівниками культури проведено ряд заходів до державних та релігійних свят: Нового року, 8 Березня, Дня закоханих, Дня сміху, Дня Перемоги, дня захисту дітей, Дня Конституції, Дня молоді, Дня незалежності, дня Святого Миколая. Також були проведені окремі заходи: В Лагідненському СБК до Дня рибака; в Балківському СБК до Великодня, День фермера, День Нептуна, День Вишиванки, День села Світлого; в Новомиколаївському – мітинг до Дня голодомору; в Запорізькому ПК до свята Трійці, Дня людини похилого віку, вечір кому за…; в Виноградненському – День села; в Молочанському МБК до дня визволення міста, День міста, День людини похилого віку в стаціонарному відділенні КУ «Центр надання соціальних послуг». На достойному рівні був проведений обласний фестиваль «Срібна купальська роса», який проводився на території Виноградненського старостинського округу за межами с.Виноградне. Цей щорічний обласний фестиваль перейшов нашій громаді у «спадок» від КУ «центр культури і дозвілля», оскільки він був започаткований саме цією комунальною установою, яка перейшла в нашу громаду.

Найкращий заклад культури нашої громади це Новомиколаївський СБК і за станом закладу і за якістю проведення заходів.

Ізюминку в роботі мають працівники Балківського СБК. Окремої уваги заслуговує оформлення свята текстовими вишивками під назвою «Мій генетичний код» до свята Дня Європи та Дня вишиванки. На святі були виставлені стенди власноруч вишиті майстринею Матяш Валентиною Миколаївною , які були закодовані текстовою вишивкою . Також кожен охочий мав змогу за допомогою стендів розшифровки прочитати ті слова.

Була зроблена зона де можна біль детально дізнатися про цей напрямок вишивки та придбати собі брелок зі своїм закодованим ім’ям .

Цікавим був флешмоб –майстерклас закодуй слова «Молочанська громада» текстовою вишивкою , до якої долучилися багато гостей, де кожен мав змогу навчитися вишивати закодовані літери за допомогою нитки. Таким чином започаткована, а працівниками БК завершена текстова вишивка

«Молочанська громада», а також «Україна», «Гордість», «Родина», «Патріотизм», «Єднання», «Оберіг» , що є першою реліквією нашої громади. В той же час є питання по утриманню прибудинкової території СБК.

Особлива увага по роботі з молоддю приділяється в Веселівському СК, Балківському СБК, Новомиколаївській бібліотеці. В Кіровському СБК діти займаються різними поробками, майстер-класами з декоративно-прикладного мистецтва, є хореографічна група.

Спортивні заняття проводяться в Кіровському СБК та Долинському СК(в приміщенні школи).

В напрямку поліпшення стану споруд закладів культури у 2021 році силами громади у Молочанському будинку культури відновлене освітлення залу та розпочаті підготовчі роботи з ремонту сцени. В селах Лагідне та Ударнік виконаний поточний ремонт покрівлі, на весні 2022 року плануються роботи з ремонту покрівлі над ганком у Балківському СБК та демонтаж аварійної прибудови позаду клуба, що несе небезпеку. В Палаці культури «Зоряний» необхідно відремонтувати каналізацію та зливну систему, внаслідок того, що вона не виконує свою функцію, дощова вода стікає по стінам та руйнує облицювання. У Веселівському сільському клубі в аварійному стані знаходиться стеля глядацької зали. Кіровський СБК потребує ремонту вестибюлю та глядацької зали; Ударницький БК потребує ремонту глядацької зали та кімнати завідуючої. Молочанський МБК взагалі не працює, потребує капітального ремонту. В цьому році планується виготовити проектну документацію на реконструкцію МБК під «Центр надання культурних послуг».

Одним із напрямів реалізації програми є повернення народові його культурної спадщини, відображення народних традицій, збереження та розвиток народних ремесел.

Розвитком декоративно-прикладного мистецтва в громаді займаються майстрів-аматорів.

Декоративно – прикладне мистецтво розвивається по наступних напрямах:художня українська та білоруська вишивка; бісероплетіння; лозоплетіння; різьбярство; ліпка із солоного тіста; керамічна глина; ковальство; вироби квітів з клею ПВА; художнє оформлення зерном; карвинг; печворк.

На святах виставляються вироби декоративно-прикладного мистецтва, зокрема експонували: вишиті рушники і сорочки, вироби з металу, сувеніри з дерева, кераміки, квілінг, прикраси з бісеру, сувенірні ляльки та інші вироби майстрів народного і декоративно – прикладного мистецтва.

Бібліотечні заклади.

 

Бібліотечний фонд по громаді складає – 89813 екземплярів видань, з них книги – 81680 екз., періодичні видання - 8125 екз., 8 - електронних видань. Загальна кількість читачів – 4788 осіб. Книговидач здійснено – 100294 примірників, відвідування склали – 24477 разів. Впродовж 2021 року до фондів бібліотек Молочанської ОТГ надійшло з інших джерел - 337 примірників книг на суму 4387 грн., періодичних видань – 281 екз. на суму - 5604грн .

Всі бібліотеки оснащені комп’ютерами. В 2021 році 4 бібліотеки отримали комп’ютери: Долинська, Виноградненська, Балківська, Кіровська.

Широко використовуються послуги Інтернету. За звітний період відвідали Інтернет-центри 514 користувачів (236 – діти), відвідування склали 2444 (1216 – діти). На сьогоднішній день Інтернет - центр Молочанської публічної бібліотеки – це сучасна інформаційна установа, що сприяє професійному та особистому розвитку громадян. Кожний користувач бібліотеки має можливість безкоштовно користуватися інтернетом. Інтернет - центр бібліотеки створює рівні можливості для пошуку інформації людей різних соціальних верств населення і допомагає розвитку їхньої загальної і інформаційної та інтелектуальної культури. В зв`язку з розширенням послуг та довідок через мережу інтернет, користувачі мають змогу заходити на сайти пенсійного фонду,сайти користувачів субсидій та інших організацій. Допомагає в послугах онлайн покупок в інтернет магазинах. В бібліотеці працює Дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Кожен має змогу одержати консультацію юриста безкоштовно. Проводяться заходи з працівниками правової допомоги через платформу ZOOM.

2021 рік вніс свої корективи і в роботу бібліотек. На час дії карантину бібліотеки призупиняли обслуговування користувачів, проте багато заходів було проведено дистанційно. Бібліотекарі навчалися самі, приймаючи участь у серії вебінарів «Додатки GOOGLE в бібліотечній практиці», вебінарах «Бібліотеки у соціальних мережах: особливості роботи», «Бібліотечна журналістика», підвищували кваліфікацію та брали участь в обласному інтернет - семінарі «Бібліотека в інтернеті - простір для новацій», «Методичні поради щодо використання платформи ZOOM для бібліотекарів публічних бібліотек» та інші.

В бібліотеках створені 24 інформаційні зони.75 заходів були проведені в бібліотеках та присвячені знаменним і пам’ятним датам, були виставлені для віддалених користувачів на сторінках у соціальній мережі Facebook. Крокуючи в ногу з часом бібліотеки в 2022 році будуть постійно впроваджувати нові креативні форми роботи, щоб надавати користувачам найсучасніші послуги: допомагати користувачам та населенню в відкритті власного кабінету в Запоріжгаз, Запоріжжяелектропостачання, надавати допомогу в передачі показників за газ та електроенергію, заходити на сайт Державні послуги онлайн «Дія». бібліотекарі мають допомагати молодим людям (і всім іншим), надати можливість експериментувати, сприяти наполегливості, необхідній для підвищення кваліфікації. Наявність власної справи та ведення бізнесу в Інтернеті стане все більш поширеним явищем. Бібліотека має стати стартовим майданчиком - місцем зустрічі з доступом до обладнання, мереж та можливістю навчання.

Відділ містобудування, архітектури, розвитку інфраструктури та інвестицій.

На даний час завершуються будівельні роботи по об’єкту «Будівництво напірного каналізаційного колектору м. Молочанськ.» Коригування 3., та проводяться заходи для прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкту. Станом на 1.01.2022 року профінансовано 23 976,078 тис.грн. (в тому числі у 2021 році 908,967 тис.грн.).

Проєкт «Будівництво артезіанської свердловини по вулиці Миру місто Молочанськ Токмацького району Запорізької області» включений до переліку інвестиційних проектів, спрямованих на реалізацію обласної програми «Питна вода Запорізької області» на 2021-2025 роки (загальна кошторисна вартість 5320,987 тис.грн.).

Здійснене коригування кошторисної частини проєктів «Реконструкція системи водопостачання по вул. Космічній та вул.Молодіжній с.Новомиколаївка Токмацького району Запорізької області» та «Реконструкція системи водопостачання с.Курошани Токмацького району Запорізької області», які були виготовлені у 2016 році, на даний час проводиться експертиза кошторисів.

Молочанською міською радою профінансовано розроблення робочого проекту на реконструкцію частини адміністративної будівлі під Центр надання адміністративних послуг та реконструкція Молочанської ДЮСШ.

Завдяки розробленим та затвердженим проектам були підготовлені пакети документів до Міністерства цифрової трансформації на отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проекти:

- «Реконструкція частини приміщень адміністративної будівлі Молочанської міської ради під Центр надання адміністративних послуг за адресою: вул. Педенко, 17, м. Молочаснськ, Запорізької області»

- «Обладнання приміщення Центру надання адміністративних послуг за адресою: вул. Педенко, 17, м. Молочанськ, Запорізької області». Але, нажаль, проекти не були відібрані на фінансування у 2021 році, та були перенесені на 2022 рік.

Підготовлені пакети документів на фінансування за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку на проекти:

- Тепломодернізація дитячо-юнацької спортивної школи вул. Шевченка, 99 м. Молочанськ, Токмацького району, Запорізької області – капітальний ремонт, утеплення фасаду та перекриття даху. Коригування»;

- Модернізація матеріально-технічної бази КНП «МЦПМСД» ММР для забезпечення якісних рентгенологічних досліджень;

- Обладнання приміщення інклюзивно-ресурсного центру Молочанської міської ради для корекційно-розвиткової роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Підготовлені документи на отримання субвенції з державного бюджету на програму «Спроможна школа для кращих результатів» на проекти:

- «Обладнання навчальних кабінетів математично-природничого циклу у Молочанському опорному закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів». Обладнання для кабінетів географії та математики вже встановлено у закладі освіти

- «Обладнання кабінету біології у Молочанському опорному закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Молочанської міської ради». На даний час субвенція виділена і проводена закупівля обладнання.

Підготовлені пропозиції щодо будівництва дитячих спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням, будуть реалізуватись в 2022 році:

- Будівництво дитячого спортивного майданчика з баскетбольною стійкою з щитом та тенісними столами, загальною площею 220 м2; м. Молочанськ, вул. Шкільна ,34;

- Будівництво дитячого спортивного майданчика з тренажерним обладнанням, загальною площею 80 м2, с. Запоріжжя, вул.. Центральна, 23.

-

З метою обґрунтування довгострокової стратегії розвитку, планування та забудови території підвищення інвестиційної привабливості, створення матеріально-просторового середовища життєдіяльності мешканців громади, рішенням сесії Молочанської міської ради від 02.07.2021 року №1 затверджена Програма раціонального використання території та комплексного містобудівного розвитку Молочанської міської територіальної громади на 2021-2025 роки.

Підготовлена анкета для участі у пілотному проекті з меліорації на основі державно-приватного партнерства із залученням інвестицій в рамках реалізації Стратегії Срошення та дренажу в Україні на період до 2030 року. «Створення (будівництво) системи зрошення на землях сільськогосподарського призначення площею 200 га» СВК «Мирний».

Прийняли участь у конкурсі та пройшли відбір від Агенції регіонального розвитку Запорізької області на безкоштовну розробку «Стратегії розвитку Молочанської міської територіальної громади на 2021-2027 роки» та Інвестиційного паспорту. Підготували необхідну інформацію та провели засідання робочої групи з розробки Стратегії. Дані документи на завершальній стадії оформлення Агенцією регіонального розвитку Запорізької області.

Надана інформація щодо Молочанського міського парку, щодо фінансування реконструкції парку з державного бюджету.

Наданий проект «Тепломодернізація дитячо-юнацької спортивної школи вул. Шевченка, 99, м. Молочанськ, Токмацького району Запорізької області – капітальний ремонт утеплення фасаду та перекриття даху. Коригування» для участі у Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України.

Молочанська міська рада співпрацює з Запорізьким фондом "Єдність" за майбутнє, за підтримки якого надані проекті заявки на участь у Конкурсі інфраструктурних грандів від «House of Europe» на проект «Облаштування громадського простору у міському будинку Культури Молочаської міської ради» на суму 296099,0 грн. та проектну заявку на участь у Конкурсі «МолодьТуТ» в рамках програми «Мріємо та Діємо» що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). заявку на «Облаштування молодіжного простору та на реалізацію проектної ідей» на суму до 25 000 доларів США. Результати відбору ще не оголошені.

У березні 2021 року Молочанська міська територіальна громада приймала участь у програмі мікрофінансування жіночих ініціатив в рамках проекту Національного Демократичного Інституту «Просування жіночої політичної участі в Україні» за підтримки Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії та була кінцевим бенефіціаром у двох реалізованих проектах, а саме: «Створення безпечного публічного простору «Зона комфорту» в Молочанській міській раді» та «Посилення технічної спроможності депутатської групи «Рівні можливості» шляхом придбання комп’ютерної техніки.

На даний час представники Молочанської міської ради та представники молоді приймають участь у проєкті «Обмін досвідом розвитку молодіжних рад між Польщею та Україною»,що реалізується благодійною організацією «Благодійний фонд «Імпульс.ЮА» за підтримки the Black Sea Trust of the German Marshall Fund of the United State

Продовження звіту на другій сторінці.

Середа, 26 Січня 2022 11:45 | Переглядів: 472