Офіційний сайт Молочанської міської ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Обережно! Гроза!!!

                  Гроза – це атмосферне явище, що пов’язане з розвитком потужних купчасто-дощових хмар, що супроводжується багаторазовими електричними розрядами між хмарами і земною поверхнею, звуковими явищами, сильними опадами, нерідко з градом .

             Найбільшу небезпеку для людини під час грози становить можливість ураження атмосферним електричним розрядом (блискавкою).

        Електричний розряд може виникати всередині хмари, між хмарами або між хмарою та землею.

      Вражаюча дія атмосферної електрики обумовлена насамперед дуже високою напругою (до 10 000 000 вольт) і потужністю розряду, але крім того, поряд з електротравмою потерпілий може бути відкинутий повітряною вибуховою хвилею й отримати травматичні ушкодження, зокрема черепа.

       При уражені блискавкою у потерпілого виникають місцеві та загальні порушення, судомні скорочення м’язів, зупинка дихання, на шкірі з’являються опіки. Така травма може статися і тоді, коли людина знаходиться навіть поряд з місцем безпосереднього удару блискавки. При цьому ушкодження на шкірі, що виникають, нагадують опіки I – IV ступеня.

      Більш небезпечні загальні прояви, які розвиваються в результаті впливу на нервову систему. Можуть розвиватися галюцинації, мозкові порушення. Часто хворі скаржаться на сильний головний біль і різь в очах, порушення зору і повну сліпоту (відшарування сітківки), шум у вухах. В окремих випадках можуть з’явитися порушення слуху, кровохаркання, набряк легень.

Неврологічні розлади (параліч, гіперестезія та ін.) можуть зберігатися тривалий час і вимагають наполегливого лікування.

Як уберегтисявід удару блискавки?

  • На відкритій місцевості не можна ховатися під опорами електропередач та мостів, високими деревами, особливо поодинокими. Причому найбільш небезпечними з них є: дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідне її влучання у кущі.

  • Іноді під час грози утворюється надзвичайно небезпечна кульоваблискавка. З метою запобігання проникнення кульової блискавки всередину приміщення закрийте вікна, двері, димоходи і вентиляційні отвори; якщо в домі пічне опалення, не розпалювати грубу.

  • Під час грози не підходьте близько до електропроводки, блискавковідводу, водостоків з дахів, антен, вимкніть телевізор, комп’ютер та інші електропобутові прилади, не користуйтеся телефонним зв'язком. Небезпечними можуть бути і металеві предмети, тож не варто перебувати поряд із ними.

  • Категорично забороняєтьсярозмовляти по мобільному телефону під час грози!

  • Якщо ви перебуваєте в лісі, то сховайтеся в його низькорослій ділянці .

  • Не перебувайте у водоймі або поблизу неї, не купайтеся під час грози та не плавайте на човні. Відійдіть від берега, спустіться з підвищеного місця в низину.

  • У степу, полі при відсутності укриття не лягайте на землю, підставляючи електричному струму все своє тіло, воно повинно мати якнайменше точок дотику із землею, а сядьте навпочіпки в балці, яру або іншому природному заглибленні, обхопивши ноги руками.

  • На відкритому просторі краще присісти у суху яму, траншею, а у горах краще уникати різних виступів і підвищень

  • Якщо ви їдете на велосипеді або мопеді, зупиніться, покладіть їх на землю і відійдіть від них на 20-30 м.

  • Якщо гроза застала вас в автомобілі, можете не залишати його, але закрийте вікна і опустіть антену радіоприймача.



П'ятниця, 11 Червня 2021 14:36 | Переглядів: 283